Radio reklame: snaga dobre produkcije

Ne morate lično da stajete pred mikrofon, ali će biti neophodno da se izjasnite šta želite u svojoj kampanji. Saznajte koje su ključne taktike koje donose rezultate.

Više o produkciji radio spotova: čitaj dalje

...sve ovo, i još mnogo toga...

U Mercedesu, imamo za svakoga po nešto. Mali, okretan gradski auto za mlade, udobnu limuzinu za mame, snažni SUV za tate, a za hotelijere, tu je i kombi za prevoz VIP putnika. Sve ovo, i još mnogo toga, pogledajte u našem salonu. 

Jeste li čuli ovu reklamu na radiju?

Niste, jer nijedan ozbiljan brend neće sebi dozvoliti ovakav pristup oglašavanju. 

Zapamtite pravilo broj jedan: u radio spotu, ne nudite "sve ovo i još mnogo toga", nego šaljete jednu poruku.

Na primer:
(Poruka spota 1) Do kraja sajma, imate popust od 3000 evra na kombi za prevoz VIP putnika.
(Poruka spota 2) Od sada, uz naš novi električni auto, dobijate besplatan kućni solarni punjač.
(Poruka spota 3) Uz naš novi SUV, poklanjamo po jedan električni trotinet za svakog člana vaše porodice.

Kada pregovarate o svojoj reklamnoj kampanji, ako znate koju poruku želite da pošaljete u svom spotu, uradili ste pola posla. 


Čitaj dalje: Šta je sa drugim delatnostima?

Vrsta kampanje

Bilo koja reklama koju čujete na radiju može da se svrsta u dve osnovne kategorije: jačanje brenda i poziv na akciju.

Kampanje za jačanje brenda fokusiraju se na dugoročno građenje prepoznatljivosti i ugleda brenda. Cilj ovih kampanja je da slušaoci vremenom razviju pozitivne asocijacije i emocionalnu vezu sa brendom, i da brend bude prvi izbor slušaoca kada nastupi trenutak da odabere proizvod ili uslugu iz određene kategorije.


S druge strane, kampanje sa pozivom na akciju se kreiraju tako da izazovu trenutnu reakciju slušalaca. Ove kampanje uključuju jasne i direktne instrukcije, poput "pozovite odmah" ili "zapratite nas na Instagramu", sa ciljem da podstaknu slušaoce na određenu akciju u kratkom roku. 


Uočite ključnu razliku: kampanje za jačanje brenda teže dugoročnoj koristi kroz izgradnju imidža, dok kampanje sa pozivom na akciju naginju ka trenutnom rezultatu i direktnoj reakciji. 

Čitaj dalje: koji je najkraći rok u kome mogu da očekujem efekte kampanje?

Poziv na akciju: koliko brzo stižu efekti 

Reći ćete - ako poziv na akciju donosi trenutne rezultate, šta čekamo, hajde da odmah lansiramo jednu takvu kampanju.

Hoće li poziv na akciju zaista moći da donese brze i lako merljive rezultate?

Hoće, ako je ponuda dovoljno atraktivna. Na primer, ako ste salon automobila, kampanja koja promoviše besplatne gumene patosnice uz auto od 25 hiljada evra neće dati nikakve rezultate, ma kako agresivna bila. Sa druge strane, spustite li cenu istog tog auta na 15 hiljada na samo 48 sati, priča će se pročuti munjevito, i rasprodaćete ceo lager bez ijednog emitovanog spota. Cilj dobrog poziva na akciju je da obezbedi kompromisno rešenje: u ovom primeru, da prodate što više vozila, a da niste prethodno morali da spustite cenu sa 25 na 15 hiljada. 

Isto tako, važno je da znate da postoje delatnosti u kojima kampanje sa pozivom na akciju ne samo što nemaju smisla, nego nisu ni dozvoljene. Na primer, zdravstvene usluge. "Samo danas i sutra, platite za jedan, izvadite dva zuba" je besmisleno, ali i nedozvoljeno (vidi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, član 53).

Kao slušalac, bez većih problema ćete prepoznati da li reklamni spot na radiju poziva na akciju, ili doprinosi jačanju brenda. Hajde da vidimo kako to izgleda na primerima:

Čitaj dalje: prepoznaj razliku u spotovima

Primer 1: Market iz kraja

Od četvrtka do nedelje, akcijske cene Kod Komše, Limun 129,99, dimljeni vrat samo 699,99 dinara kilogram. Detalji akcije na kod komše tačka kom. Spot sa akcijskim cenama je školski primer poziva na akciju. Da biste kupili limun za 129,99, morate da dođete do nedelje.

U drugom spotu, Komša poručuje da kod njega "uvek možete pronaći sveže proizvode poljoprivrednih gazdinstava iz kraja, i kućnu hemiju po super cenama". Ovo je jačanje brenda. Po sveže voće, možete da dođete bilo kada.

Sledeći primer: Vulkanizerska radionica

Primer 2: Vulkanizer

Vulkanizer Momo vas podseća da je ostalo manje od sedam dana do obavezne upotrebe zimskih guma. Zakažite svoj termin odmah. Ovo je odličan poziv na akciju. Ne morate da dođete odmah, ali bilo bi odlično ako zakažete odmah.

Kako će Momo da jača svoj brend? Tako što će (u drugom spotu) podsećati vozače da izlazi na teren radi hitnih intervencija. Cilj ove kampanje je da vozač vremenom zapamti da dotičnog vulkanizera, radi hitne intervencije može da pozove bilo kada. 

Još jedan primer: restoran

Primer 3: Restoran

Svadba će vam biti savršena ako je organizujete u restoranu Složna braća. Sala je vrhunski klimatizovana i ozvučena, a osoblje spremno da usluži do 300 zvanica. Ovo nije poziv na akciju. Odnosno, budimo precizniji, ovakav spot poziva na akciju samo veoma specifičan i zanemarljivo mali deo auditorijuma: parove u fazi veridbe i planiranja svadbe. Za sve ostale slušaoce, ovo je kampanja za jačanje brenda restorana Složna braća. Njen cilj je da pripremi teren, tako što će oni slušaoci koji jednog dana odluče da se venčaju, prilikom izbora restorana uzeti u obzir i "Složnu braću".

Kako bi restoran Složna braća mogao da poziva na akciju? Na primer: "nedeljni ručak, supa, bečka šnicla sa pomfritom, kupus salata i krempita, za samo 2000 dinara za celu porodicu, bez obzira na broj dece. Rezervacija stola je obavezna, pozovite odmah." Od slušaoca se očekuje da na ovaj poziv reaguje odmah, jer reklama sugeriše da će svi stolovi veoma brzo biti rezervisani.

Čitaj dalje: najvažnija pravila za uspešan radio reklamni spot

Pet pravila za uspešan radio spot

1) Jedna poruka po spotu

Ne prodajete kosačice, trimere, makaze za travu, rezervne delove, sredstva za zaštitu i sisteme za zalivanje i još mnogo toga, nego ovog meseca uz kupljenu kosačicu, kupac besplatno dobija džak đubriva. 

2) Igrajte na kartu emocija

Ne prodajete kosačice za travu i sisteme zalivanja, nego osećaj sreće i zadovoljstva kada kupac ugleda svoje dete kako bosonogo trči po besprekorno podšišanom i zalivenom travnjaku.

3) Kupac je u prvom planu

Ne prodajemo vam kosačice, nego ih (vi) kod nas možete kupiti. 
Uz kupljenu kosačicu, ne poklanjamo džak đubriva, nego  uz kupljenu kosačicu (vi) dobijate džak đubriva. 

4) Neke stvari se podrazumevaju

Ljubazno osoblje i prijatan ambijent je nešto što gost očekuje čak i od najgoreg restorana u gradu.

5) Ne rasipajte vreme koje plaćate

Broj telefona u spot ide samo ako kupac treba da pozove odmah. U svim ostalim slučajevima, kupac treba da zapamti vaš brend, a sve vaše kontakt podatke, radno vreme i adresu Instagram profila, tražiće na internetu.  

Imate pitanja u vezi sa produkcijom radio spotova? Kontaktirajte nas